Blog

Zorg goed voor je oren!

De zintuigen zijn enorm belangrijk voor een mens. Want wat zou je moeten doen als je niet kunt ruiken, proeven, voelen, zien en horen?! Natuurlijk zijn er wel mensen die super kunnen functioneren zonder een van deze zintuigen, maar toch wil je het liefst je zintuigen optimaal houden. In deze blog zal ik ingaan op een van de zintuigen, namelijk horen. Ik zal jullie tips geven over hoe je je oren zo gezond mogelijk kunt houden, zodat je voor zo lang mogelijk goed kunt blijven horen! Lees snel hieronder verder als je geïnteresseerd bent in mijn tips. 

Tip 1: bescherming 

Mijn eerste tip is om je oren te allen tijde goed te beschermen tegen harde geluiden. Vooral voor jongeren is dit heel belangrijk, aangezien jongeren heel veel tijd doorbrengen in cafés, kroegen en discotheken. Er zijn wel regels en wetten over hoe hard de muziek in deze tenten mag staan, maar hier houden deze plekken zich absoluut niet altijd aan. Probeer dus zoveel mogelijk als je uitgaat oordopjes bij je te hebben en deze ook te gebruiken. Misschien denk je niet altijd dat je ze nodig hebt, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en ze toch in doen. Als je je oren namelijk niet goed beschermt riskeer je een chronische piep in je oor, en dat kan voor veel irritatie en problemen zorgen op de lange termijn. 

Tip 2: reiniging 

Mijn tweede tip is denk ik een minder voor de hand liggende. Dit is namelijk om je oren juist NIET te reinigen! Veel mensen denken namelijk dat het goed is om je oren schoon te maken met wattenstaafjes, maar dit kan heel schadelijk zijn. De kans dat je iets binnen in je oor beschadigt is namelijk best wel groot. En bovendien is oorsmeer juist goed voor je oren. Dit is namelijk het natuurlijke reinigingsmechanisme van je lichaam! Door dit oorsmeer kunnen stof en andere schadelijke deeltjes namelijk niet meer je oor binnen dringen, waardoor je je oren dus weer meer beschermd zijn. 

Tip 3: testen

Tot slot is het belangrijk om je gehoor in de gaten te houden. Heb je dus bijvoorbeeld het idee dat je niet of niet goed kunt horen met een oor (of beide), laat dit dan even testen bij een hoorspecialist. Deze persoon kan uitzoeken waardoor je niet of minder goed kunt horen, of dit oplosbaar is en, zo niet, of je misschien een hoortoestel nodig hebt. Daarnaast kunnen ze je ook verder helpen met het kiezen tussen verschillende hoortoestellen en deze aanmeten. Maar: zo ver is het natuurlijk niet gelijk en je kunt ook tijdelijk gehoorverlies hebben. Dus mocht je het idee hebben dat je gehoor minder is, maak je niet te snel druk. Maar laat het wel even testen!

Geef een reactie