Mobiele telefoon aanbiedingen
Blog

Vergelijken? Dat doe je zo met 4 tips!

Vergelijken is belangrijk. Het stelt je in staat het een van het ander te onderscheiden. Zonder onderscheid zou elke keuze hetzelfde zijn. Vergelijken doen we natuurlijk allemaal. Maar hoe onderscheid je nou echt goed? De lagen van vergelijking, uitgelegd.

Zijn of niet zijn

Dit klinkt als een inkopper, maar we moeten grondig zijn. In deze laag ga je enkel kijken naar wat wel en niet is. Als je bijvoorbeeld moet kiezen tussen mobiele telefoon aanbiedingen moet je afwegen of de telefoon die je graag wilt ertussen zit. De brede inventarisatie van al je opties is belangrijk als je een grondige keuze gaat maken. Constateer dus welke telefoons er wel niet in de aanbieding zijn.

goed of slecht

Sommige zien dit eerder als een voorselectie. Het is echter een waardevolle stap: kijken welke opties in zichzelf goed of slecht zijn. Stel je hebt gespaard voor een nieuwe console, en je vindt een aanbieding die nu al binnen je budget valt. Zonder deze stap zou je zeggen dat dit de beste optie nu is en dus de beste. Maar als je weet dat je kan wachten op een betere deal, is deze deal dan wel goed? Door opties op hun eigen waarde te beoordelen zonder je specifieke situatie zorgt ervoor dat je betere keuzes maakt.

Beter of slechter

Als je eenmaal de acceptabele keuzes voor je hebt moet je afwegingen gaan maken. Deze stap is wat we normaal gewend zijn als vergelijken. Je weegt producten af op de prijs, gewicht, en eigenschappen wel of niet. Als ze allemaal dezelfde eigenschappen hebben is het makkelijk om de keuze te maken. Het is vaak wanneer verschillende opties unieke toevoegingen hebben dat de keuze lastiger is. Als vuistregel kun je voor dit soort situaties nemen dat je nieuwe, bijzondere of tijdelijke dingen qua waarde overschat. Als dit je dus normaliter over de streep trekt, kijk er nog een keer na!

Doen of niet doen

Deze laag zal lijken te bijten met de tweede laag. Hier ga je namelijk kijken wat past bij je situatie. De verleiding is altijd groot om dit vanaf het eerste moment te doen. De reden dat de vorige stappen zo belangrijk zijn is dat ze je wapenen tegen een vaak verrassend lastige keuze: niet doen. Wie de vorige stappen overslaat zal vaak vinden dat een keuze acceptabel is in het moment. Maar de vraag is of acceptabele keuzes je echt gelukkig maken. Soms moet je beperkt kiezen, en dan kan je bij dit punt terug gaan naar selectie twee. Maar de meeste keuzes zijn niet als een zorgverzekering. Kies dus zorgvuldig door zorgvuldig te vergelijken.

Geef een antwoord