bouwmaterialen
Blog

Een snijplank maken, want Ron Swanson

Soms vind je op YouTube de meest onverwachte dingen. Ik was drie uur kwijt met het kijken naar houtbewerking. Wie had verwacht dat Ron Swanson, de libertariër uit parks & recreation, een zacht sprekende man was die ijzersterk in houtbewerking is? Nick Offerman geeft in de filmpjes hetzelfde gevoel al als Bob Ross uit zijn tijd, eenzelfde toon en tempo en een gedeelde liefde voor boompjes (zij het in een wat andere vorm). Op een gegeven moment stelde de interviewer de hamvraag in Offerman zijn tot de nok toe gevulde houtopslag: Waar begin je nou met houtbewerken? Zijn antwoord was simpel: een beitel, een zaag, een plank en het plan om een snijplank te maken. Om te voorkomen dat ik vandaag opnieuw in het YouTube gat zou belanden besloot ik een project te ondernemen: ik zou een snijplank maken. Met een plank en lak als mijn bouwmaterialen ging ik aan de slag.

“Research”

Ik kwam er al snel achter dat mijn plank niet breed genoeg was om een echte snijplank te worden. Na eerst wat ontmoedigd te zijn en de verleiding te weerstaan er een hapjesplank van te maken zette ik door. Ik had immers een beitel, een zaag en een plan om een snijplank te maken. Ik keerde terug naar youtube voor advies van de man zelf. Na een uur uitgebreide research viel het me op dat hij veel sprak over dovetails. De queeste voerde door naar google, waar ik erachter kwam dat deze zwaluwstaartverbinding een manier was om twee kanten bij elkaar te brengen en houden. Hoewel deze vooral worden gebruikt om stukken te verbinden op en 45 graden hoek kon de 180 graden vast ook wel. Een mooie vorm en wat houtlijm zijn genoeg. Ik weerstond de impuls om verder te kijken naar complexe Japanse pasvormen en keerde terug naar het hout.

Het hout

Gewapend met nieuwe kennis was het tijd om aan de slag te gaan. Met de plank stevig tussen twee andere blokken in was het gereed om te zagen. Het zaagje wat ik er voor uitgekozen had bleek niet het optimale stuk gereedschap. Voor de dikte was deze behoorlijk flexibel. Ik veranderde de opstellen door de plank van de tafel uit te laten steken met de twee blokken er bovenop. Dit ging aanzienlijk beter en na een serie stevige halen was de plank in tweeën. Het duurde de rest van de dag om de ruwe randen van mijn eerdere zaag poging glad te krijgen. Offerman liet het een stuk gemakkelijker klinken, maar hij had wel gelijk: het is zeker rustgevend.

Geef een reactie