Blog

Alles wat je weten moet over industriële reiniging

Wat voor bedrijf je ook hebt, hygiëne is belangrijk. Je machines, magazijnen en andere spullen schoon houden zorgt ervoor dat het werk sneller gaat, maar ook veiliger en fijner voor iedereen. Maar hoe hou je zo’n grote ruimte schoon? Gelukkig is er zoiets als industriële reiniging.

Er zijn verschillende onderdelen nodig bij elk industrieel reinigingsproces. Sommige dingen zijn geschikt voor sommige machines en productielijnen, maar niet voor andere. Ook moet het bedrijf dat de reiniging uitvoert specifieke kennis van zaken hebben om het reinigingsproces goed te voltooien.

Dit zijn de verschillende methodes die er gebruikt worden bij industriële reiniging:

Vacuümreiniging

Deze reinigingsmethode wordt gebruikt wanneer afval of andere overblijfselen van het productieproces vloeibaar of in poedervorm zijn. Soms worden ze vloeibaar gemaakt. Deze reinigingsvorm wordt uitgevoerd door vacuümwagens met speciale machines en apparaten om dit voor elkaar te krijgen. Door de vloeibare vorm kunnen ze makkelijk in vaten via vrachtwagen worden afgevoerd. Voorbeelden van dit soort afval/overblijfsel zijn: slib, olie en vervuild water.

Hogedrukreiniging

Wanneer er resten van het productieproces, of afvalresten, zijn aangekoekt op een machine of een andere plek, wordt er hogedrukreiniging toegepast. Hierbij wordt een hogedruk waterstraal gebruikt, met een waterdruk van 400 tot 2,500 bar. Dit wordt meestal handmatig gedaan, hierbij houdt een medewerker van het reinigingsbedrijf een hogedrukpistool of hogedruklans vast waar het water uit komt. Het wordt ook weleens automatisch gedaan, bij grote of ‘ernstige’ gevallen. Dan wordt een tankwaskop gebruikt. Voorbeelden van plekken waar vaker hogedrukreiniging nodig is zijn: ketels, opslagtanks en pijpleidingen.

Chemische reiniging

Dit soort reiniging gebeurt vaak bij plekken in het bedrijf waar je normaalgesproken niet komt (bijvoorbeeld de binnenkant van een machine). Hierbij wordt een machine of andere installatie schoongemaakt zonder dat hij uit elkaar gehaald hoeft te worden. Dit wordt gedaan door middel van water met chemicaliën dat door de machine of installatie wordt gepompt en alles schoonmaakt. Hiermee wordt het vuil opgelost en afgevoerd. De chemicaliën die in het water zitten zijn meestal een vorm van zuur (voor basis vervuiling), een base (voor zure vervuiling) of een organisch oplosmiddel (voor organische vervuiling).

Er zijn verschillende bedrijven die zich specialiseren in industriële reiniging. Allemaal zijn ze gecertificeerd door S.I.R., de Stichting Industriële Reiniging, die in 1989 werd opgericht om ervoor te zorgen dat alle industriële reinigingsprocessen goed verlopen en dat zowel bedrijven als personeel goed gecertificeerd zijn. Zoek je dus een bedrijf voor jouw industriële reiniging, zoek dan naar het S.I.R. keurmerk. Succes!

 

Geef een reactie